KORKUTELİ HABERLERİ TÜMÜ
USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Lübnan'da beyaz fosfor kullandığına dair kanıtları açıkl

Uluslararası Af Örgütü, Dahayra beldesine yapılan saldırının hukuka aykırı olduğu için savaş suçu olarak soruşturulması gerektiğini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Lübnan'da beyaz fosfor kullandığına dair kanıtları açıkl
31-10-2023 22:11
Google News
Ankara

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında beyaz fosfor kullandığına dair kanıtları paylaştı.

Beyaz fosforun yıkıcı etkisi suda ve toprakta yıllarca saklı kalıyorAA'nın fotoğrafları İsrail'in fosfor bombası kullandığını bir kez daha kanıtladıBeyaz fosfor bombasının sivil yerleşimlerde kullanılması uluslararası hukuka göre suç teşkil ediyorUluslararası Af Örgütü, İsrail'in Gazze'de beyaz fosfor kullandığına dair kanıtları paylaştı

Uluslararası Af Örgütünden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 16 Ekim'de "sivil ayrımı gözetmeksizin" Lübnan'ın sınır hattındaki Dahayra beldesine yaptığı saldırının hukuka aykırı olduğu için savaş suçu olarak soruşturulması gerektiği bildirildi.

Beyaz fosfor bombasının insan sağlığı üzerindeki etkileri

Açıklamada, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği bombardımanlarda şu ana kadar en az 4 sivil ve 48 Hizbullah üyesinin öldürüldüğü kaydedildi.

Beyaz fosfor kullanımının uluslararası insancıl hukuk kapsamında sınırlandırıldığı anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Her ne kadar yasal kullanımları olsa da neden olduğu yangın ve dumanın yayılma olasılığının yüksek olması nedeniyle asla sivil yerleşim alanlarına veya sivil altyapıya yakın bir yere ateşlenmemelidir. Siviller ve sivil nesneler ile savaşçılar ve askeri hedefler arasında ayrım yapmayan bu tür saldırılar ayrım gözetmez ve dolayısıyla yasaktır."